Pripovedka o Ledenem možu

Ledeni mož se je rodil materi naravi v skalni pečini najlepše Bohinjske gore. Ko je odrastel, je na svojem ledenem sedlu spolzel med gorami navzdol in se s svojima ledenima rokama zaril globoko v zemljo. Zemljo je potiskal, dolbel in ril, tako da sta na koncu nastali dve dolini. Čez veliko let so se v ti dve dolini naselili Bohinjci in poimenovali so ju Zgornja in Spodnja bohinjska dolina.

Lepota obeh bohinjskih dolin je Ledenega moža tako ganila, da mu je srce od vznemirjenosti vztrepetalo. V njegovem velikem sinjem očesu se je zalesketala kristalna solza in kanila v največjo kotanjo na koncu dolin. Tako je nastalo skrivnostno Bohinjsko jezero.

Njegov odsev je bil tako močan, da ga je zaslepilo. Neizmerna svetloba mu je spet orosila oči. Kaplje njegovih solza so se razpršile visoko v gorah, v sedmerih kotanjah, kot biserna ogrlica Triglavskih jezer.

Od tam solze Ledenega moža še dandanes polzijo med drobnimi špranjami v gorato podzemlje, od koder neprestano bučijo na dan v slapu Savice – da bi za vedno dopolnjevale Bohinjsko jezero s kristalno čisto solznico.

 

 

Ledeni mož

K-ledeniZlatorog je bel gams z zlatimi rogovi, ki čuva zaklade narave. Bele žene so ga naredile neranljivega. Če ga kdo rani, iz njegove krvi zraste zdravilna roža, ki rano takoj pozdravi.

TIP

Poišči in potipaj vsaj pet različnih stvari, ki jih najdeš v naravi okoli sebe. Mogoče boš potipal mah, lubje, listje, kamne, drevesne plodove ali trave. Katera stvar je najbolj prijetna na otip?

C-tip

PLAZENJE

Kdaj si nazadnje ležal v travi? Kaj, če bi se poskusil malo plaziti po tleh in doživeti božanje trave po tvojem telesu?

G-plazenje

ZANIMANJE

Poglej naravo okoli sebe in poišči kakšno zanimivo stvar. S svojim prijateljem se igraj igro Zagledal sem nekaj, kar je… zelene barve. Kdo ugane, kaj sem zagledal?

e-zanimanje

 

 

junij 2024
PTSČPSN
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
« Maj   Jul »
Dostopnost