UVAJANJE OTROKA V VRTEC

Vstop otroka v vrtec je pomembna prelomnica v življenju otroka, pa tudi v življenju celotne družine. Otrok se mora za dlje časa ločiti od svojih staršev oziroma oseb, na katere je navezan in s katerimi je bil veliko časa skupaj. Navaditi se mora na nov prostor, na nove vzgojiteljice, na večje število otrok. Drugačen je dnevni ritem, pravila so prilagojena celotni skupini in ne le posameznemu otroku. Vse to pomeni otroku veliko spremembo, na katero se mora navaditi in se ji prilagoditi.

Otroci se na vstop v vrtec zelo različno odzivajo. Nekateri se novim okoliščinam zelo hitro prilagodijo. Drugi imajo običajne prilagoditvene težave: ob ločitvi jokajo in se močno oklepajo staršev, so bolj občutljivi, nemirni in utrujeni, težje zaspijo in slabše jedo, ob ponovnem prihodu staršev v vrtec starše odklanjajo. Nekateri otroci zelo hitro zbolijo (največkrat se pojavijo bolezni dihal in prebavil). Nekateri se prve dni vedejo, kot da z uvajanjem nimajo težav, a se težave pojavijo kasneje. Pri starejših otrocih se lahko ponovno pojavi tudi vedenje, ki ga je otrok v svojem razvoju že prerasel (na primer močenje postelje, sesanje prsta).

Ne gleda na to, kako »dobro« se otrok drži prve dni, je potrebno otrokovemu doživljanju vrtca posvetiti posebno pozornost daljše obdobje. Po dosedanjih izkušnjah vrtca obdobje uvajanja otroka v vrtec traja vsaj en mesec. Tudi če se zdi, da se je otrok na vrtec že zelo dobro navadil, je potrebno upoštevati, da spremembo v sebi premleva dlje časa.

Včasih se zgodi, da ima kak otrok z uvajanjem v vrtec večje težave in se le z veliko težavo prilagaja novim razmeram. V tem primeru staršem priporočamo, da se obrnejo na svetovalno službo v vrtcu, ki bo otroku in staršem priskočila na pomoč.

Dejstvo, da ima otrok na začetku velike težave s prilagajanjem na vrtec, še ne pove nič o tem, kako rad bo otrok hodil v vrtec kasneje. Zato je zelo pomembno, da se tako vrtec kot starši potrudimo, da to začetno obdobje preživimo z veliko mero potrpežljivosti. Otroka ne moremo vedno obvarovati pred težavami. Lahko pa mu damo izkušnjo, da v težavah ni sam – in ravno to je v obdobju uvajanja otroka v vrtec najbolj pomembno.

Prvo srečanje z otrokovo vzgojiteljico

Spoznajmo jo prej! Priporočljivo je, da se starši srečamo z otrokovo vzgojiteljico prej, preden otroka pripeljemo prvič v vrtec. Otrok bo vzgojiteljico veliko hitreje sprejel, če bo ob prihodu v vrtec videl, da se starši z njo poznamo in da imamo z njo pozitiven odnos.
Seznanimo jo z otrokovimi posebnostmi. Zelo koristne so informacije, ki jih starši povemo vzgojiteljici o otrokovem zdravstvenem stanju, dosedanjem varstvu, otrokovem hranjenju, navajanju na čistočo, spanju, načinu navezovanja stikov z otroki in odraslimi, o njegovih odzivih na nove situacije, o njegovih navadah, najljubših igračah, igrah in drugih posebnostih.
Dvome razrešimo prej. Otrok bo prvo zaupanje v vzgojiteljico zgradil na temelju našega zaupanja v vzgojiteljico in vrtec kot celoto. Zato že pred otrokovim prvim prihodom v vrtec razrešimo morebitne dvome glede vzgoje, varstva in življenja v vrtcu. Z večjo gotovostjo bomo sami vstopili v vrtec, z večjo gotovostjo se bo v ta nov svet podal tudi naš otrok.
Dogovorimo se o načinu uvajanja otroka v vrtec. Starši imamo na razpolago različne načine uvajanja. Dobro je, da poznamo vse, in da izberemo tiste, ki bodo našemu otroku omogočili najlažji prehod v vrtec.

Domača priprava otroka na vrtec

Zgradimo zaupanje. Prvi, ki se moramo pripraviti na otrokov vstop v vrtec, smo starši. Za mnoge je že sama misel, da bodo morali dati otroka v vrtec, prav zastrašujoča. Pomembno je, da se starši najprej soočimo s svojimi strahovi, pomisleki in dvomi.
Otroku predstavimo vrtec na pozitiven način. Bodimo pozorni, kako govorimo o vrtcu doma in kakšne informacije o vrtcu otrok sliši od svojih bližnjih. Ne strašimo otroka z vrtcem: »Če ne boš priden, te bomo dali v vrtec!« Raje poudarjajmo privlačne strani vrtca: »Tam je veliko otrok, zanimivih igrač, vedno se dogaja kaj zanimivega, vzgojiteljice so prijazne…«
Razložimo otroku, zakaj v vrtcu ne bomo z njim. Na njemu razumljiv način mu pojasnimo, da moramo biti v službi, da moramo med tem časom delati, služiti denar in podobno. Prav tako mu pojasnimo, da bo v vrtcu samo nekaj časa na dan in da ga bomo potem vselej prišli iskat.
Zagotovimo mu, da bomo prišli ponj. Vedno znova ponavljajmo, da bomo vedno prišli ponj, tudi če bo kdaj naredil kaj narobe, tudi če nas bo s čim užalil, razjezil ali kako drugače spravil v slabo voljo. Vedno ga bomo imeli radi in vedno ga bomo prišli iskat.
Pogovarjajmo se o otrokovih skrbeh. Posebej starejši otroci, ali otroci, ki imajo v vrtcu že starejše brate ali sestre, so lahko o vrtcu slišali že marsikaj. »Bom tam moral vse pojesti?« »Bom tam moral popoldne iti spat?« »Se bom lahko igral s svojimi igračkami?« »Bom lahko šel v isto igralnico kot bratec?« Vzemimo otrokova vprašanja o vrtcu zares in ga potolažimo.
Stvari otroku predstavimo take, kot so v resnici. Pozanimajmo se, kako je v resnici s pravili v vrtcu in do kolikšne mere se lahko vrtec prilagaja individualnim potrebam posameznih otrok. Potem pa to otroku na primeren način predstavimo. Ne dajajmo otroku lažnih obljub.
Otroške slikanice. Poiščite kakšno slkanico, ki govori o vrtcu in spodbudite otroka k pogovoru z vami.

Uvajanje otroka v vrtec

Morda bo potreben dopust. Priporočljivo je, da si starši vzamemo za uvajanje otroka v vrtec nekaj dni dopusta. Potrebno je računati na to, da otroka ne moremo že prvi dan ves dan pustiti samega v vrtcu. Potem pa je potrebno računati tudi z dejstvom, da bo otrok popoldne, ko se vrne nazaj domov, želel biti z nami več časa kot običajno.
Ne vnašajte dodatnih sprememb. Pazimo, da v času uvajanja otroka v vrtec v otrokovo življenje ne bomo vnašali dodatnih sprememb. V tem času otroku ne jemljimo dude, plenic in drugih stvari, na katere je navajen in navezan. Ne spreminjajmo otrokovega domačega bivalnega okolja, družinskih navad in podobno. Naj bo vstop v vrtec edina večja sprememba v tem času.
Prvi dan. Prvi dan pustite otroka v vrtcu le za krajši čas, morda le za uro ali dve. Tudi, če otrok ne bo kazal očitnih znakov stiske ob ločitvi in se bo ves čas vaše odsotnosti zabaval, prvi dan ne podaljšujte njegovega bivanja v vrtcu.
Prvi teden. Čas samostojnega bivanja otroka v skupini postopno podaljšujte. Prvi teden ni priporočljivo puščati otroka v vrtcu ves dan. Niti v primeru, če otrok ne kaže prilagoditvenih težav. Marsikateri otrok daje vtis, da je z njim vse v redu, stisko pa skriva v sebi.
Vrtec obiskujte redno. Če je mogoče, naj otrok prvi mesec vrtec obiskuje čim bolj redno. Stalen ritem prihodov in odhodov iz vrtca daje otroku občutek varnosti in zaupanja. Vedeti je potrebno, da se otrok lažje navadi na nove ljudi in se nanje naveže, če ima z njimi redne in vsakodnevne stike.
V primeru bolezni… V primeru, da otrok zboli v času uvajanja, in mora zaradi bolezni za več dni ostati doma, se z vzgojiteljico dogovorite o ponovnem obdobju uvajanja otroka v vrtec.
Ljubkovalni predmeti. Otrok naj prinese v vrtec dudo ali stekleničko, svojo priljubljeno igračko, morda pleničko ali kakšen drug predmet (ninico), ki mu veliko pomeni. Z njim se bo lažje pomiril.


Prihodi in odhodi

Povejte otroku, kdaj boste prišli po otroka. Povejte realen čas, kdaj boste prišli po otroka. Ne dajajte lažnih obljub, da boste prišli prej kot boste potem v resnici prišli. Če mu rečete, da boste prišli takoj po kosilu, potem vas pa še eno ali dve uri ne bo, bo otrok izgubil zaupanje v vaše besede.
Bodite odločni ob slovesu. Starši dajte otroka vzgojiteljici (za otroka ni najboljše, če mora vzgojiteljica vzeti otroka staršem iz naročja). Bodite z otrokom nežni in odločni hkrati.
Prihod po otroka. Ko pridete po otroka v vrtec, vas bo morda otrok prvi hip zavrnil. To ne pomeni, da vas otrok nima več rad ali da si ne želi vaše bližine. Potrebuje le nekaj časa, da se na vaš prihod odzove.
Zanimajte se za otrokovo delo v vrtcu. Otroku bo veliko pomenilo, če bo lahko svoje zanimanje in veselje ob igri delil z vami. Pustite mu, naj vam pokaže, kaj je počel, s kom in čim se je igral.
Otrokov jok ob vašem prihodu. Lahko se tudi zgodi, da se bo začel otrok ob vašem prihodu jokati ali kako drugače izražati svojo napetost, ki jo je doživljal ob vaši odsotnosti. To običajno ne pomeni, da mu je bilo ves dan v vrtcu zelo hudo ali da je jokal ves dan. Pomeni le, da potrebuje še nekaj časa, da se na spremembo navadi.

Sobivanje z otrokom v oddelku v času uvajanja

Bodite aktivni. V času bivanja med otroki bodite aktivni, igrajte se z njimi. Če se le da, se ne igrajte samo s svojim otrokom, pač pa poskušajte v igro z vašim otrokom vključiti tudi druge otroke. Otrok bo s svojimi vrstniki lažje navezal stike, če vidi vas, kako se tudi vi z njimi prijetno zabavate.
Sodelujte z vzgojiteljico. Usmerite otroka, da vzgojiteljice opazuje, gre do njih, jim nese pokazat zanimivo igračo, ki jo je našel, se vključi v aktivnost, ki jo ponujajo in podobno.
Ne predolgo. Bodite tesno z otrokom samo toliko, kot zares potrebuje. Prisluhnite vzgojiteljicam – običajno vedo, kdaj se je smiselno umakniti. Ponavadi je za otroka dovolj, da so starši z njim prvi dan in morda še naslednja dva ali tri dni.

Da bo naš svet čim lepši...

Dostopnost