Vsebina projekta

Vsebina projekta je naravnana na geslo »nazaj k naravi«. Zlatorogova pravljična dežela želi naravo ponovno približati človeku – oziroma bolje, človeka približati nazaj k naravi: k spoštovanju naravne dediščine, ohranjanju naravnih vrednot, odgovorni skrbi za okolje, zdravemu načinu življenja.Ob bohinjskih pravljicah otroci na igriv način spoznavajo značilnosti bohinjske krajine, njene naravne in kulturne spomenike, značilen način življenja bohinjskih prebivalcev in zdrave načine življenja v sodelovanju z naravo. Poleg tega je Zlatorogova pravljična dežela postavljena v okolje Triglavskega narodnega parka, kar že samo po sebi kliče, da je vsebina projekta povezana tudi z vsebinami TNP-ja.

Ciljna skupina projekta so predšolski otroci in družine z majhnimi otroki. Vzgoja skrbi za naravo se začenja v predšolskem obdobju. Obenem pa se moramo tudi odrasli vedno znova ustavljati in preverjati svoj odnos do narave. Želimo si, da bi ponovno zadihali z naravo in začutili skupno odgovornost za njeno ohranitev. Naši otroci si zaslužijo, da bodo kot odrasli živeli v svetu, ki je vsaj tako lep kot je zdaj.

 

SEDEM PRAVLJIC

Na pravljični poti boste našli sedem junakov iz Bohinjskih pravljic. Vsak junak ima svojo točko s prepoznavno tablo, svojo pravljico in predloge za igrive in poučne aktivnosti v naravi. Vse točke pravljične poti pa med seboj povezuje razburljiva zgodba o Neži in Jakobu, ki iščeta Zlatoroga, kralja pravljične dežele.

DRUŽINSKA DOŽIVETJA V NARAVI

V pravljični deželi boste našli predloge za družinske aktivnosti v naravi, ki se jih lahko igrate na pravljični poti, lahko pa tudi kjer koli drugje, ko se boste podali na družinsko potepanje v naravo.

ZBIRANJE ŽIGOV

Na potepanju po pravljični deželi vas spremlja knjižica, v kateri so zbrane vse pravljice, v njej pa je tudi nekaj predlogov za družinske aktivnosti v naravi. V knjižici je ob vsakem pravljičnem junaku tudi prostor, namenjen zbiranju žigov. Štampiljke najdete ob prepoznavnih tablah posameznih pravljičnih junakov. Otrok si žig prisluži, če opravi nalogo, zapisano na tabli ob pravljičnem junaku.

SEDEM ČUTOV

Aktivnosti na pravljični poti so zasnovane na način, da spodbujajo uporabo sedmih čutov: vida, sluha, vonja, okusa, tipa, ravnotežja in kinestetike. Na vsaki točki pravljične poti je poudarjen en čut, kar pa še ne pomeni, da morate uporabljati samo tega.

SEDEM ČUSTEV

Neža in Jakob, ki iščeta Zlatoroga, na poti doživljata zelo različna čustva. Nekatera so prijetna, nekatera malo manj, vsa pa so koristna in pomembna. Na vsaki točki pravljične poti je izpostavljeno eno čustvo, ki ga otrok spoznava, morda tudi podoživlja, o njem pripoveduje, ali pa zgolj opazuje Nežo in Jakoba, kako se s tem čustvom spoprijemljeta.

VELIKO GIBANJA

Potepanje po pravljični poti spodbuja tudi različne oblike gibanja. Poudarja predvsem naravne oblike gibanja, kot so hoja, tek, skakanje, plezanje, vrtenje, guganje in plazenje. Okolje pravljične dežele pa ponuja tudi številne druge športne in rekreativne možnosti, ki jih velja s pridom izkoristiti.

junij 2024
PTSČPSN
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
« Maj   Jul »
Dostopnost